Laimingo gyvenimo idėjos

Temos

Susiję straipsniai

Skandinavų šalys rikiuojasi laimingiausių pasaulio šalių reitingų aukščiausiose vietose, tad įdomu, kas šių šalių gyventojams teikia daugiausia laimės. Pasirodo, visiškai paprasti, kasdieniai dalykai. Štai kelios skandinavų gyvenimo praktikos, kurios galbūt ir jums padės atrasti ramybę ir laimę:

1. Hygge gimė Danijoje ir skatina jaukumo idėją, šiuo atveju jaukumas svarbus tiek jus supančioje fizinėje aplinkoje, tiek sielos gelmėse. Svarbu mėgautis tais dalykais, kurie jus ramina – pavyzdžiui, atšaukus visus planus patogiai įsitaisyti ant sofos su puodeliu arbatos ir įdomia knyga rankoje.

2. Iš Suomijos kilusi koncepcija sisu skatina užbaigti viską, ką esate pradėję net tada, kai jau norisi viską mesti. Šios praktikos pagrindinė idėja yra ta, kad mes, žmonės, užklupus nelaimėms esame pažeidžiami, bet visi turime nepaprastą vidinę jėgą, kuria tokiomis akimirkomis galime pasinaudoti.

3. Švediška koncepcija lagom (ne per mažai ir ne per daug) kviečia surasti balansą gyvenime ir vengti ekstremalių būsenų, nes toks požiūris leidžia gyventi laimingai ir produktyviai.

4. Dar viena švediška gyvenimo praktika - fika. Šitaip švedai vadina kavos pertraukėlę, per kurią gauna progą pailsinti galvą nuo darbų ir rūpesčių. Šios pertraukėlės turėtų būti tokios, kad mes tikrai pailsėtume. Teisingas poilsis darbo metu skatina produktyvumą ir dėmesingumą.

5. Skandinaviškoji friluftsliv praktika taip pat ragina dažniau mėgautis buvimu gamtoje šaltaisiais žiemos mėnesiais. Vietoj to, kad piktintumėmės šalčiu ir trumpomis dienomis verčiau praverkime namų duris ir išsiruoškime į gryną orą bent jau pasivaikščioti aplink namus.

6. Kosalig idėja kilo norvegams ir yra tarsi ekstrovertiškoji hygge versija. Praktikuojant kosalig pagrindinis dėmesys taip pat skiriamas jaukumui, bet kosaling tą jaukumą skatina pajusti per socialinius ryšius ir patirtis, o tai ypač aktualu žiemą, kai dauguma jaučiasi gana izoliuoti.

7. Niksen idėją sugalvojo olandai ir ji reiškia nieko neveikimą. Ši idėja yra gana radikali, nes šiais laikais visiems dažnai įprastas įtemptas darbo tempas retai kada leidžia atsipalaiduoti ir negalvoti apie darbą. Praktijuokant niksen reikia išmokti „atjungti smegenis“ nuo įprasto darbo ritmo ir leisti savo mintims laisvai klajoti. Tokia būsena skatina kūrybingumą, efektyvesnį problemų sprendimą, mažina stresą.

Visi straipsniai