Kodėl atsiranda spuogų

Dažniausiai pasitaikanti spuogų forma yra paprastieji  spuogai (lot. Acne Vulgaris).  Paprastieji spuogai gali atsirasti bet kam - teigiama, kad iki 100 proc. visos žmonijos populiacijos vienu ar kitu metu yra turėję nors po vieną spuogą.  

Paprastieji spuogai dažniausiai atsiranda tose vietose, kur yra daugiausia riebalinių liaukų - ant veido ir viršutinės kūno dalies - nugaros, krūtinės, kaklo, rankų.  Paprastųjų spuogų atsiradimas daugiausia priklauso nuo žmogaus amžiaus ir su amžiumi susijusio organizme esančio hormonų kiekio.

Spuogai berti žmones pradeda nuo gimimo - per pirmąsias gyvenimo savaites spuogai išberia apie 20 proc. naujagimių,  o 3-6 mėn. amžiaus kūdikiams gali prasidėti bėrimas kūdikių spuogais.

Daugiausia spuogais beriama paauglystės metais - iki 90 proc. paauglių patiria, kas yra spuogai. Dėl brendimo metu padidėjusio hormono testosterono kiekio organizme riebalinės liaukos ima aktyviau gaminti riebalus, riebalų perteklius užkemša odoje esančius plaukų svogūnėlius, susidarę riebaliniai kamščiai tampa terpe uždegimą sukeliančioms bakterijoms veistis.  

Paauglius spuogai pradeda berti nuo 12-14 metų, bėrimas gali užsitęsti iki 24 m., o atskirais atvejais net ir ilgiau. Paauglių bėrimas daugeliu atveju būna lengvos formos, tačiau pasitaiko ir ypač sunkių atvejų. Sunkios eigos spuogų forma dažniau serga berniukai. 

Spuogai vargina ir beveik trečdalį sauaugusių moterų. Dėl hormonų pokyčio spuogai dažnai atsiranda prieš mėnesines arba ovuliacijos metu, nėštumo ar pomenopauziniu laikotarpiu. Spuogai gali atsirasti ir sutrikus kiaušidžių ar antinkščių veiklai.

Suaugusiems vyrams spuogai pasitaiko retai, dažniausiai tai būna spuogai, pasilikę dar nuo paauglystės metų.

Visi straipsniai