Kodėl plaukai slenka

95 proc. atvejų plaukai pradeda slinkti dėl genetinių ir hormoninių veiksnių. Tokio tipo plaukų slinkimas vadinimas androgeninu (dažniausiai pasitaikanti diagnozė - androgeninė alopecija, angl. androgenetic alopecia). Šis plaukų slinkimas gali paveikti ir vyrus, ir moteris, nepriklausomai nuo jų amžiaus. Dažniausiai pasireiškia vyresniems nei 35 metų vyrams - net 40% šios amžiaus grupės vyrų pasireiškia androgeninis plaukų slinkimas. 

Androgenai - tai vyriški hormonai, iš kurių labiausiai dėl plaukų slinkimo kaltinamas testosteronas. Tam tikras kiekis testosterono yra ir vyrų, ir moterų organizmuose. Net esant normaliam testosterono kiekiui organizme, plaukai gali pradėti slinkti dėl padidėjusio plaukų folikulų jautrumo šiam hormonui, šis jautrumas dažnai yra paveldimas.

Androgeninio plaukų slinkimo metu plaukų folikulų aktyvumas dėl genų ir hormonų poveikio laipsniškai mažėja, todėl sutrumpėja plauko augimo fazė, o ramybės fazė pailgėja - plaukas auga vis plonesnis ir trumpesnis, kol plauko folikulas pilnai sunyksta.

Likę 5 proc. plaukų slinkimo atvejai yra susiję su kitomis priežąstimis - plaukai gali pradėti slinkti dėl ligų, streso, netinkamos mitybos, po gimdymo, vartojamų medikamentų, chemoterapijos. Tokio tipo plaukų slinkimas dažniausiai yra trumpalaikis ir pašalinus jį sukėlusias priežąstis, plaukai atauga.

 

Visi straipsniai